dissabte, 21 de juliol del 2012

Primera missa a Fontscaldetes

La primera missa a l'església de l'Assumpta de Fontscaldetes, després de les obres de restauració, fou oficiada el dia 21 de juliol de 2012 per l'arquebisbe de Tarragona Dr. Jaume Pujol i Balcells; acompanyat pel rector de la parròquia de Cabra, Mn. Antoni Pérez de Mendiguren i Cros; per l'anterior rector Mn. Josep Maria Font i Solé, que ho és actualment de la parròquia de Sant Pere de Cambrils; i pel secretari de l'arquebisbe.

L'acte fou presidit per l'alcalde de Cabra, Andreu Ferré i Targa; acompanyat pel president de l'Associació d'Amics de Fontscaldetes, Francesc Tous i Pimas; per l'alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat i Miquel; per l'alcalde de Figuerola del Camp, Oleguer Balañà; i pels anteriors alcaldes de la Vila de Cabra, Josep Fontova i Salla, Francesc Fontova i Salla i Joan Grimau Gavaldà.

Durant l'acte, la Coral de Cabra del Camp va actuar per primera vegada al reduït espai del cor de l'església de Fontscaldetes.

S'hi aplegaren nombrosos veïns de Cabra i dels pobles del voltant. Volem destacar la presència de les antigues famílies de Fontscaldetes com els Baldrich, actualment de ca l'Angeleta de Cabra; els Baldrich, de cal Jeroni; i els de cal Patacó, que actualment viuen al Pla. També hi eren presents els descendents de Cal Martí, propietaris de una de les hisendes més grans de Fontscaldetes des del segle XV i l'actual propietari de l'hisenda de Cal Rovira, Sr. Martorell de Roda de Berà. També hi assistiren membres d'entitats comarcals com l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV) amb el seu president Xavier Salat, el directiu Joaquim Torres i l'historiador Àngel Gasol.

Va ser un acte molt emotiu. Després de més de 50 anys de solitud, la vida semblava tornar al poble de Fontscaldetes. Per commemorar-ho, es va fer lliurament de tres càntirs de vidre - obrats especialment per l'ocasió pel mestre vidrier Paco Ramos del Forn de Vidre de Vimbodí - a tres personalitats que ens han ajudat a recuperar Fontscaldetes: l'arquebisbe de Tarragona, Dr. Jaume Pujol, persona entranyable que sempre ha estat al nostre costat; el mossèn Josep Maria Font, una de les ànimes de la tasca que ha fet l'Associació a Fontscaldetes; i al Sr. Albert Vallvé, vicepresident de la Diputació de Tarragona, que ens ha ajudat econòmicament i moral en les tasques de restauració de l'església de Fontscaldetes.

El càntir se'ls va lliurar amb aigua de la font de Fontscaldetes: si l'aigua és vida, simbolitzem en aquest acte el nostre agraïment per ajudar-nos a retornar la vida a Fontscaldetes -els vam dir.

En acabar l'acte es va fer un vermut a la plaça amb tots els assistents, seguit d'un dinar al Mas del Carril -on actualment hi ha un gran espai condicionat per a fer-hi banquets- Amb la presència de l'arquebisbe i de les autoritats, és allí on es van fer els darrers parlaments. Val a dir que pel dinar vam comptar amb la col·laboració de l'empresa de Sant Sadurní d'Anoia, Cal Blai -actuals gestors de l'espai Castelltallat, al Mas del Carril- i de la col·laboració de tots els membres de l'Associació i dels veïns assistents que van fer la feina d'amfitrions i de cambrers.

Assistents a la primera missa de Fontscaldetes

La Coral de Cabra, dalt el cor de l'església de Fontscaldetes

Primera missa a l'església de Fontscaldetes

Parlament de l'alcalde de Cabra, Andreu Ferré

El càntir de la vida de Fontscaldetes per a mossèn Josep Maria Font

El vermut a la plaça

El vermut a la plaça

L'arquebisbe de Tarragona amb els mossens de Cabra i el secretari de l'arquebisbe.